ابتدا با انواع مختلف رژیم های گیاهخواری آشنا شوید:
semi vegetarian: سمی وجترین ها علاوه بر محصولات گیاهی لبنیات(شیر ماست دوغ و…)، تخم مرغ و ماهی استفاده میکنند ولی از دیگر گوشت ها مصرف نمیکنند.
lacto_ovo_vegetarian: لاکتو اوو وجترین ها از بین محصولات حیوانی فقط لبنیات و تخم مرغ استفاده میکنند.
lacto_vegetarian: لاکتو وجترین ها علاوه بر محصولات گیاهی از لبنیات هم استفاده میکنند.
vegan: وگن ها گیاهخوار مطلق هستند. فقط از محصولات گیاهی مثل حبوبات، انواع سبزیجات سویا، مغزیجات و… استفاده میکنند. حتی از موادغذایی که با ژلاتین حیوانات درست شده باشد هم استفاده نمیکنند.
عوارض گیاهخواری و تاثیر رژیم غذایی گیاهخواری در بارداری
در مطالعه هایی که انجام شده متوجه شدند که دسته اول و دوم تقریبا موادمغذی مورد نیاز بدنشان در بارداری را دریافت میکنند پس اگر قصد گیاهخواری در بارداری را دارید سعی کنید رژیم غذایی دسته اول و دوم را نتخاب کنید اما با این حال در افراد گیاهخوار این ویتامین ها کمتر از استانداردهاست: ریبوفلاوین، ب ۱۲، کلسیم، ید، اهن، روی و ویتامین دی.
شاید با خودتان بگویید بادام حتی از شیر هم کلسیم بیشتری دارد یا اسفناج و عدس آن بالایی دارند و گیاهخواران دچار کمبود این مواد مغذی نمیشوند اما علت کمبود این ویتامین و املاح این است که داخل موادغذایی گیاهی موادی مثل فیتات وجود دارند که اجازه جذب این املاح و ویتامین ها را نمیدهند. به همین علت یک فرد گیاهخوار باید یک کیلو گرم بادام در روز بخورد تا کلسیمی معادل با یک لیوان شیر جذب بدن او شود.
کمبود این ویتامین ها قطعا باعث کمخونی و افت پلاکت و مشکل پوکی استخوان برای مادر و استخوان بندی ضعیف در جنین خواهد شد. عوارض گیاهخواری در باداری شامل: زایمان زودرس، به دنیا اوردن جنین کم وزن یا کوتاه قد و حتی سقط جنین خواهد بود.
اگر قصد داشتن رژیم گیاهخواری در بارداری دارید حتما به یک متخصص تغذیه مراجعه کنید تا با مکمل درمانی و جایگزین کردن موادغذایی گیاهی پرپروتئین به رشد بهتر جنین شما کمک کند. مواد غذایی که یک خانم باردار گیهخوار در کنار مکمل هایی مثل کلسیم ویتامین دی، اهن و… باید استفاده کند شامل:
موادغذایی گیاهی غنی از کلسیم: سبزیجات برگ سبز، حبوبات، توفو، آجیل و میوه های خشک
موادغذایی گیاهی غنی از آهن:حبوبات، سبزیجات با برگ سبز تیره و غذاهای غنی شده از جمله نان و غلات صبحانه غنی شده، خشک شده میوه، آجیل و دانه ها که حتما باید با منابع ویتامین سی مثل مرکبات فلفل دلمه ای کیوی و … مصرف شوند تا جذب آن چند برابر شود.
موادغذایی گیاهی غنی از ریبوفلاوین یا ب ۲: جوانه گندم- عصاره مخمر- تخم مرغ-لبنیات-بادام- دانه سویا-تمپه یا توفو-قارچ-جلبک دریایی
موادغذایی غنی از ب ۱۲: لبنیات- تخم مرغ –غذاهای غنی شده مثل شیر سویا
موادغذایی غنی از ید: نمک غنی شده، جلبک دریایی، شیر